Agronomic response of cabbage (Brassica oleracea) cultivation with the use of efficient microorganisms

Main Article Content

Arleis Abreu Romero
Irliadis Ugelles Cardoza
Noryaysi Abreu Romero
Amaury Díaz Rodríguez

Abstract

The experiment was carried out in a family orchard belonging to the Popular Council of Limonar de Monte Ruz, El Salvador municipality, Guantánamo province, in the period from December 2021 to March 2022. The objective was to evaluate the agronomic response of cabbage (Brassica oleracea) Hercules variety with the application of efficient mountain microorganisms (MEM). A randomized block design was used with three repetitions per treatment and made up of an absolute control without application and the other by a dose of efficient mountain microorganisms at 5% concentration. The results showed that when applying efficient mountain microorganisms at 5%, there was a better behavior of the productive parameters evaluated: equatorial diameter 11.1 cm, polar diameter 21.2 cm and fruit weight 0.95 kg, with respect to the control without application that was 8.7 cm in equatorial diameter, 18.1 cm in polar diameter and 0.59 kg weight of the fruits, which shows a significant difference between the treatments, since it is statistically superior to the control. This could be due to the organic matter used, which was well decomposed horse manure and the rapid action exerted by microorganisms in the soil, together with the organic matter that allows plants to absorb the nutrients that are available in the soil.

Article Details

How to Cite
Abreu RomeroA., Ugelles CardozaI., Abreu RomeroN., & Díaz RodríguezA. (2023). Agronomic response of cabbage (Brassica oleracea) cultivation with the use of efficient microorganisms. Cub@: Medio Ambiente Y Desarrollo, 23. Retrieved from https://cmad.ama.cu/index.php/cmad/article/view/337
Section
Original Article

References

ACTAF. 2014. Compendio de Instructivos Técnicos de Hortalizas. La Habana. Editorial Pueblo y Educación. 132 p.
Casanova, A., Hernández, J.C., González, F.M. & Hernández, M. (2019). Producción Protegida de plántulas Hortícolas en Cepellones. En: Casanova, A. y Hernández, J.C. (eds). Manual para la Producción Protegida de hortalizas en Cuba. La Habana, Cuba. p. 45-69
Romero, A. A., Cardoza, I. U., Romero, N. A., Rodríguez, A. D., & Gómez, K. H. (2020). Efecto de los microorganismos de montaña en el desarrollo y productividad del cultivo de pimiento en condiciones de campo. Cub@: Medio Ambiente y Desarrollo, 20(39).
MINAG. 2011. Manual Técnico para Organopónicos, Huertos Intensivos y Organoponía Semiprotegida. INIFAT. 203 p.
Guzmán, B. (2014). Análisis de la eficiencia de los microorganismos de montaña en el cultivo de repollo (Brassica oleracea var. capitata) en la vereda Soagá, finca Los pinos (Ubaté-Cundinamarca).
Sandoval-Reyes, F., Cortez-Pérez, Y., Reyes-Resendiz, L., & Hernández-Romero, I. (2017). Evaluación de la remediación del suelo contaminado con aceite crudo utilizando microorganismos de montaña. Revista de Sistemas Experimentales, 4(13), 25-32.
Neira Ojeda, M. (2019). Aplicación de MEM (Microorganismos eficientes de montaña) y una fuente orgánica (Compost) en el cultivo de quinua Chenopodium quinoa var. INIA-Pasankalla en el distrito: Sondorillo de la provincia de Huancabamba 2017.
Umaña Carmona, S. (2017). Ingeniería ecológica: efecto del uso de microorganismos de montaña sobre el suelo con base en dos cultivos agrícolas. Tesis Pregrado, Universidad de Costa Rica
Feijoo, M. A. L. (2016). Microorganismos eficientes y sus beneficios para los agricultores. Revista Científica Agroecosistemas, 4(2), 31-40.
Hernández, J., Pérez, J., bosch, I., & Castro, S. N. (2015). Clasificación de los suelos de Cuba. Ediciones INCA, Cuba, 93 p. ISBN: 978-959-7023-77-7.
Tencio, R., 2014. Uso de microorganismos benéficos en la agricultura orgánica o ecológica en Costa rica., Quebradilla de Dota: Centro de información Ministerio de Agricultura y Ganadería Región central, Costa Rica.
Nuez Viñals, F., Soler, S., Fernández de Córdova, P., & Valcárcel, J. V. (2002). Colección de semillas de col-repollo del Centro de Conservación y Mejora de la Agrodiversidad Valenciana. Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria. INIA. España 84 pp.
Gómez, Campo C. (2000): Algunos Caracteres de la semilla en la tribu Brassicae. Publicado en Anales del Instituto Botánico. 350p.
Panduro Grattelli, G. (2021). Respuesta a la aplicación de dos abonos procesados con microorganismos eficaces en el cultivo de ají charapita (Capsicum Frutescens. L) en la zona de Pucallpa, Ucayali, Perú.
Romero López, T. D. J., & Vargas Mato, D. (2017). Uso de microorganismos eficientes para tratar aguas contaminadas. Ingeniería hidráulica y ambiental, 38(3), 88-100.
CEDRSSA (Centro de Estudios para el Desarrollo Rural Sustentable y la Soberanía Alimentaria) Análisis de la Producción y Consumo de Hortalizas.2020. Palacio Legislativo de San Lázaro, Ciudad de Mexico.

Most read articles by the same author(s)