Behavior of the microbial population in a sialitic brown soil in two agricultural ecosystems

Main Article Content

Marisol Lafargue Savón
Albaro Blanco Imbert

Abstract

The soil was collected in different agricultural plots of the CCS Mariana Grajales and in a farm in the town of El Peral, all under Sialitic Brown soil. Soil samples were taken from each plot and sent to the Guantanamo soil laboratory for agrochemical analysis. In the same way, a comparison was made regarding the amount of bacteria, fungi and actinomycetes present in it, for which composite samples were taken at a depth of 0-20cm, which were sent to the microbiology laboratory of the Development Center of the Mountain, where the amount of microorganisms per gram of soil was determined. The quantification of these was performed by applying the method of quantitative dilutions and plating. The results showed that a higher population of bacteria was achieved in the worked farms compared to the populations of fungi and actinomycetes. The comparative study of the plots showed that those belonging to the farms of Jorge Luis Milián, showed the highest populations of total microorganisms followed by the plots of the Antonio Barzaga farm. There is a tendency towards the recovery of soil fertility in the different plots, with a better behavior for those dedicated to various crops. The established management systems showed an influence on the presence of these microorganisms in the soil, finding for the year 2020 an increase in the levels of microorganisms, with the best results for the soil dedicated to various crops.

Article Details

How to Cite
Lafargue SavónM., & Blanco ImbertA. (1). Behavior of the microbial population in a sialitic brown soil in two agricultural ecosystems. Cub@: Medio Ambiente Y Desarrollo, 23. Retrieved from https://cmad.ama.cu/index.php/cmad/article/view/346
Section
Original Article

References

Antón, F. (2004). Interacciones microorganismos-suelo-planta en la preservación del Medio Ambiente y la Salud. An. R. Acad. Farm, 743-776.
Ariena H.C., Van Bruggen A., Semenov M., Van Diepeningen A.D., De Vos O.J. & Blok W.J. (2006). Relation between soil health, wave-like fluctuations in microbial populations, and soil-borne plant disease management. European Journal of Plant Pathology, 115,105-122.
Benítez, S., Bentley, J., Bustamante, P., Sánchez, L. C., & Corrales, L. (2007). Aislamiento de los microorganismos cultivables de la rizosfera de Ornithogalum umbellatum y evaluación del posible efecto biocontrolador en dos patógenos del suelo. Nova, 5(8), 147-153.
Burges, A. (1972).Introducción a la microbiología del suelo. Editorial Pueblo y Educación. 199 p.
Calvo Vélez, P., Reymundo Meneses, L., & Zúñiga Dávila, D. (2008). Estudio de las poblaciones microbianas de la rizósfera del cultivo de papa (Solanum tuberosum) en zonas altoandinas. Ecología Aplicada, 7(1-2), 141-148.
Cerrato, R. F., & Alarcón, A. (2001). La microbiología del suelo en la agricultura sostenible. CIENCIA ergo-sum, Revista Científica Multidisciplinaria de Prospectiva, 8(2).
da Silva, K. R. A., Salles, J. F., Seldin, L., & van Elsas, J. D. (2003). Application of a novel Paenibacillus-specific PCR-DGGE method and sequence analysis to assess the diversity of Paenibacillus spp. in the maize rhizosphere. Journal of Microbiological Methods, 54(2), 213-231.
Fernández, B. N. (2005). La microbiología del suelo en la era de la biología molecular: descubriendo la punta del iceberg. Ecosistemas: Revista científica y técnica de ecología y medio ambiente, 14(2), 6.
Hernández-León, R., Velázquez-Sepúlveda, I., Orozco-Mosqueda, M. C., & Santoyo, G. (2010). Metagenómica de suelos: grandes desafíos y nuevas oportunidades biotecnológicas. Phyton (Buenos Aires), 79(2), 133-139.
Hervé D.; Genin D.; Rivière G. (1994). Dinámicas del descanso de la tierra en los Andes. Eds. IBTA -ORSTOM. La Paz, Bolivia.
Laban, P., Metternicht, G., & Davies, J. (2018). Soil biodiversity and soil organic carbon: keeping drylands alive. Gland, Switzerland: IUCN, 10.
Lin, X. G., Yin, R., Zhang, H. Y., Huang, J. F., Chen, R. R., & Cao, Z. H. (2004). Changes of soil microbiological properties caused by land use changing from rice-wheat rotation to vegetable cultivation. Environmental Geochemistry and Health, 26, 119-128.
Montaño Arias, N. M., Sandoval Pérez, A. L., Camargo Ricalde, S. L., & Sánchez Yáñez, J. M. (2010). Los microorganismos: pequeños gigantes. Revista Ciencia y cultura elementos 77: 15-23
Ordoñez, Silvia Liliana. T. (2017). “Diversidad de las comunidades de bacterias y hongos en suelos de cultivos de cacao (Theobroma cacao L.) y café (Coffea arábica) bajo manejo orgánico y convencional”. Tesis para optar por el título de Ingeniería Agronómica. Facultad de Ciencias Agropecuaria. Cuenca, Ecuador. 61 p.
Osorio-Vega, N. W. (2009). Microorganismos del suelo y su efecto sobre la disponibilidad y absorción de nutrientes por las plantas. Cenicafé.
Reyes, I., & Valery, A. (2007). Efecto de la fertilidad del suelo sobre la microbiota y la promoción del crecimiento del maíz (Zea mays L.) con Azotobacter spp. Bioagro, 19(3), 117-126.
Roger-Estrade, J., Anger, C., Bertrand, M., & Richard, G. (2010). Tillage and soil ecology: partners for sustainable agriculture. Soil and Tillage Research, 111(1), 33-40.
Socarrás, A. (2013). Mesofauna edáfica: indicador biológico de la calidad del suelo. Pastos y Forrajes, 36(1), 5-13.
Suárez Silva, Y. A. (2010). Análisis de la funcionalidad y diversidad microbiana en suelos dedicados al cultivo de papa criolla (Solanum phureja) mediante una aproximación metagenómica (Doctoral dissertation).
Zornoza, R., Guerrero, C., Mataix-Solera, J., Scow, K. M., Arcenegui, V., & Mataix-Beneyto, J. (2009). Changes in soil microbial community structure following the abandonment of agricultural terraces in mountaSinous areas of Eastern Spain. Applied Soil Ecology, 42(3), 315-323.